Raapwerk

Raapwerk

Raapwerk staat voor het vlak en strak maken van ruwe (gemetselde) wanden en plafonds met behulp van een betrekkelijk dikke laag gipsmortel. Een raapwerklaag is tussen 7 milimeter en 5 centimeter dik. Bij dunnere lagen wordt gesproken van pleisterwerk. Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren of plafonds weer recht te maken door bepaalde delen dikker of juist dunner te “rapen”. Raapwerk kan ook worden toegepast op rondingen zoals bij openhaarden en trapwrongen. Daarnaast kunnen in raapwerk togen en andere ronde profielen worden verwerkt. Raapwerk levert een gladde ondergrond voor vrijwel alles: sierpleister (spachtelputz), verf, sausen, behangen, etc. De mate van gladheid is naar keuze. Ook een zeer gladde afwerking is mogelijk. Een belangrijke eigenschap van gips is dat het vochtregulerend werkt: het is in staat om vocht op te nemen en het opgenomen vocht weer af te staan. Raapwerk is mede vanwege zijn dikte ideaal voor de afwerking van vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Daarnaast werkt gips brandvertragend. Doordat raapwerk naadloos wordt aangebracht, zijn er ook geen kieren waar vuur doorheen kan komen. .

Als je scheve of erg beschadigde muren of plafonds hebt, kan dit hersteld worden met raapwerk. Kleine beschadigingen of het glad maken van de muren of het plafond kan hersteld worden met pleisterwerk.

Mogelijkheden om raapwerk af te werken:
  • Sierpleister (spachtelputz)
  • Verven
  • Sausen
  • Behangen

Als het gladde stucwerk is aangebracht en gedroogd is zal deze van een verflaag moeten worden voorzien voor een mooie & stralend afwerking.

Veel mensen proberen het stucwerk zelf te verven maar komen daar vaak op terug als ze hun eindresultaat zien. Vlekken strepen en banen in de muren dat is iets wat je toch niet wilt?

Als u super strakke wanden en plafonds wilt hebben kies dan voor latex verf spuiten dit is voordelig en gegarandeerd dat u geen last heeft van strepen of banen in uw schilderwerk.